1999

1999 iulius 28., szerda VII. évfolyam, 1523. szám

***      1999. július 29-én kezdi meg négynapos romániai látogatását Martonyi János. A román-magyar kormányközi vegyesbizottság ülésére érkezô magyar külügyminiszter  csütörtökön találkozik román kollégájával, Andrei Plešuval és Radu Vasile miniszterelnökkel, majd július 30-án, pénteken a vegyesbizottság ülését követôen Markó Béla RMDSZ-elnök meghívására erdélyi körútra indul. Ennek keretében pénteken Sepsiszentgyörgyön a helyi vezetôk fogadják a magas rangú magyar vendéget, aki számos háromszéki magyar értelmiségivel is fog találkozni. A magyar külügyminiszter erdélyi körútjának következô állomása Csíkszereda lesz, ahol a helyi hatóságok képviselôivel való megbeszélést követôen a megye közéletének vezetô személyiségeivel találkozik. Július 31-én, szombaton, Martonyi János külügyminiszter Hámori József kulturális miniszterrel együtt részt vesz Fehéregyházán a Petôfi-szobor ünnepélyes leleplezésén, majd délután a székelykeresztúri Petôfi-szobrot koszorúzza meg. Ezt követôen a magyar külügyminiszter Korond érintésével Marosvásárhelyre utazik, ahol találkozni fog az RMDSZ országos vezetôségével, kormányzati tisztségviselôivel, szenátoraival, képviselôivel. Erdélyi látogatása során Martonyi Jánost elkíséri vendéglátója, Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

 

***      Az idei Petőfi Napok keretében július 30-a és augusztus 1-e között Segesváron, Fehéregyházán és Marosvásárhelyen a fehéregyházai Petőfi Sándor Mővelődési Egyesület és az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége szervezésében, illetve a kiskunfélegyházai Petőfi Emlékbizottság, a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar PEN-központ, a Romániai PEN-központ és a Romániai Magyar PEN-központ társszervezésében háromnapos megemlékező rendezvénysorozatra kerül sor Petőfi Sándor halálának 150. évfordulója alkalmából.

A Fehéregyházán július 31-én, szombaton tartandó ünnepi megemlékezésen, a költő szobrának felavatásán és a múzeum átadásán részt vesz és ünnepi beszédet mond Markó Béla szövetségi elnök.

A jubileumi megemlékezés díszvendégei között jelen lesz Martonyi János magyar külügyminiszter is aki július 29-től, csütörtöktől hivatalos látogatást tesz Romániában, hogy a magyar delegáció vezetőjeként részt vegyen a román-magyar vegyesbizottság Bukarestben sorra kerülő munkálatain, továbbá Hámori József, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője és Ion Caramitru román mővelődésügyi miniszter.

 

***      Varga Gábornak, az Állami Szabadalmi és Védjegyhivatal vezérigazgatójának a meghívására július 19–23-a között hivatalos látogatást tett Romániában dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke. A négynapos látogatás alatt Bukarestben lezajlott megbeszélések során a román és a magyar iparjogvédelmi szakemberek áttekintették a két kormányhivatal stratégiáját, különös tekintettel a mindkét országot érintő integrációs törekvésekre ezen belül is Románia és Magyarország egyidejő, 2002. július 1-i csatlakozására az Európai Szabadalmi Egyezményhez , valamint a két hivatal ígéretesen fejlődő kapcsolatát. Július 22-én a két kormányhivatal vezetője részt vett és előadást tartott a Hargita Megyei Kereskedelmi Kamara, illetve az Állami Szabadalmi és Védjegyhivatal által Csíkszeredában, a Jakab Antal Központban szervezett iparjogvédelmi szimpózium megnyitóján. Előadásában dr. Bendzsel Miklós és Varga Gábor ismertette a magyar, illetve a román iparjogvédelem aktuális helyzetét és perspektíváit.

 

***      Az Ügyvezető Elnökség Területi Szervezetekért Felelős Főosztályának vezetője, Nagy Zsolt ügyvezető alelnök és Kovács Péter előadó csütörtökön, július 29-én, a Fehér és a Kolozs megyei szervezetekhez látogat. Nagyenyeden Bitay Levente területi ügyvezető elnökkel, Kolozsváron pedig Kónya-Hamar Sándor megyei elnökkel folytatnak megbeszéléseket. Mindkét szervezetnél többek között érintik a területi szervezetek alapszabályzatával és tagnyilvántartásával kapcsolatos kérdéseket, valamint az RMDSZ fennállása 10. évfordulójának a megünneplésére vonatkozó elképzeléseket.

 

***      1999. július 28-ától az RMDSZ Sajtóirodája e-mail-en is elküldi a Tájékoztatót az érdeklôdôknek. Kérjük jelezzenek vissza, hogy megkapták-e elektronikus formában. Ha nem, kérjük közöljék velünk e-mail címüket.